Skip to main content

Huis Bartolotti

Dit brede huis aan de Herengracht werd rond 1620 gebouwd in opdracht van Willem van den Heuvel tot Beichlingen. Het koopmanshuis is waarschijnlijk ontworpen door stadsarchitect Hendrick de Keyser, de gevel van rood baksteen versierd met bergsteen is kenmerkend voor zijn werk. Er staan twee opschriften op het huis: 'Ingenio et Assiduo Labore' (vernuft en noeste vlijt) en 'Religione et Probitate' (godsdienst en rechtschapenheid). Het brede pand is een huis met een zijhuis, de voorloper van een dubbel grachtenpand. Andere huizen met zijhuis zijn De Dolphijn en het Huis met de Hoofden. Alsof Huis Bartolotti nog niet groot genoeg was, liet de volgende eigenaar een enorm achterhuis aanbouwen, halverwege de 18e eeuw.

Eigenaren van Huis Bartolotti

Bankier en koopman Willem van den Heuvel (1602-1658) betaalde het huis met een grote erfenis, die hij had ontvangen van een rijke Italiaanse oom: Giovanni Battista Bartolotti. Er was wel een voorwaarde verbonden aan de erfenis: Willem moest de achternaam Bartolotti gaan gebruiken. Willem van den Heuvel noemde zichzelf toen Guillelmo Bartolotti. In 1639 werd zijn dochter Jacoba Victoria in het huis geboren. Zij ging de geschiedenisboeken in als een femme fatale.

De volgende eigenaar, walvisreder Jan van Tarelink, heeft het huis verder verfraaid door het uit te breiden met het achterhuis met daarin een grote zaal met prachtig stucwerk in rococo stijl.

Bezoek dit museumhuis

Stichting Hendrick de Keyser, die zich inzet voor het behoud van monumentale panden, verwierf Herengracht 170 in 1924 en voegde Herengracht 172 toeg in 1971. Vanaf dat moment werd het voorhuis gebruikt door het Theatermuseum en werd het achterhuis bewoond door Gustav Leonhardt, clavecimbelist en musicoloog. Na een omvangrijke restauratie in 2016 is het pand tegenwoordig ingericht als museumhuis en open voor bezoekers. Het is zeker de moeite waard dit huis van binnen te zien, met alle verschillende architectuurstijlen en het prachtig bewaarde en gerestaureerde interieur. Met de audiotour ga je terug in de tijd en komt de geschiedenis tot leven. Omdat het huis ook gebruikt wordt voor privegroepen, wordt aangeraden om een tijdslot te reserveren via de website. Ben je in de buurt en heb je niet gereserveerd? Bel gewoon even aan, er wordt rekening gehouden met spontane bezoeken.

Foto 1 en 2 van Arjan Bronckhorst.

Nieuwsbrief