Warmoesstraat
De naam Warmoes komt uit de vroege Middeleeuwen en was een woord voor een groentesoort, ook wel snijbiet genoemd. Vroeger was hier een groentemarkt. De Warmoesstraat was ooit een voorname straat met deftige zaken. In de 18e eeuw werd de straat het centrum van de koffie– en theehandel. Tegenwoordig vind je er een grote diversiteit aan zaken. De Amsterdamse gayscene is hier vertegenwoordigd met gespecialiseerde winkels en cafés herkenbaar aan de regenboogvlaggen en de blauw/zwart gestreepte vlaggen.
Bureau Warmoesstraat
De Warmoesstraat is bij veel mensen bekend vanwege Bureau Warmoesstraat. Dit politiebureau was aanvankelijk gevestigd op Warmoesstraat 48; later werden de panden op huisnummers 44, 46 en 50 eraan toegevoegd. Appie Baantjer werkte als rechercheur bij Burea Warmoesstraat en schreef romans over zijn belevenissen in de kleurrijke buurt. De boeken en de televisieserie over Baantjer waren ontzettend populair van 1995-2006.
Ondernemers Warmoesstraat
Op de Warmoesstraat vind je de Bakkerswinkel, de gezellige lunchroom van echtpaar Michel en Simone, waar je kunt genieten van een heerlijke lunch, high tea of koffie met gebak. Fijnproevers moeten een keer dineren bij restaurant De Compagnon in de Guldehandsteeg, waar Chef Bert van Buschbach en zijn vrouw Sara (sommelier) je versteld zullen doen staan hoe verfijnd de Bourgondische keuken kan zijn.